گلچینی از فرهیختگان عرصه اطلاع رسانی بوده که در توسعه آگاهی عمومی ایفای نقش می نمایند
اخبار فوری
آخرین اخبار
کتاب دنباله دار،دنبال خودم می گردم،این آغاز پایان ندارد به چاپ رسید/ انتشارات ناران
سه گانه،کاریکلماتور«دنباله دار،دنبال خودم می گردم،این آغاز پایان ندارد»اثر آقای صلح جو از انتشارات ناران به چاپ رسید.

عمران صلاحی شاعر نامدار می‌گوید: «کاریکلماتور کتابی است که می‌توانید آن را از هرکجا که دلتان خواست، بخوانید حتی از آخر.»

 کاریکلماتور عضوی از خانوادۀ طنز به‌شمار می‌رود، اما دراصل یک گونۀ ادبی است. استفاده از عنصر زیبا‌سازی کلمات و نیز سوژه‌های روز، باعث توجۀ بیشتر طنزپردازان به کاریکلماتور شده و در چند سال اخیر به‌سرعت، جای خود را در ادبیات، باز و با رشد چشمگیر خود، پیروان زیادی پیدا کرده است.  
کاریکلماتور، مانند اشانتیونی از یک عطر خوب است و دارای دو ویژگی است:  
1- کوتاهی.  
2- وارونه دیدن.  
کاریکلماتور برداشتی کاریکاتوریستی و طنزآلود از زندگی روزمره است. کاریکلماتور بیشتر مبتنی‌بر بازی‌های زبانی است، یعنی بیش از آنکه برخاسته از مفاهیم باشد، متکی به واژه‌ها و یا عبارات است که ازطریق به‌کارگیری صنایعی چون جناس و ایهام و یا ازطریق تشبیه و استعاره به موقعیت طنز می‌رسد.  
کاریکلماتور بازتابی آنی، موجز و مؤثر از زندگی در جامعۀ امروز ایران است. کاریکلماتور با مخاطب عجول و شتابزده و بی‌حوصلۀ امروزی ما که سلیقۀ او به اقتضای ارتباط با رسانه‌های دنیای ارتباطات، با صرفه‌جویی در زمان و کلام گره خورده است، به‌سرعت ارتباط برقرار می‌کند و از این‌رو به‌شدت روزآمد است.  
کاریکلماتور نوعی از شوخ‌طبعی است که دکتر سیروس شمیسا در کتاب «انواع ادبی» از آن به‌عنوان نوعِ جدید ادبی یاد می‌کند.  
کاریکلماتور جملاتی کوتاه  و موجز با آمیزه‌ای از طنز است.  
ابتکار این طنز را به استاد پرویز شاپور نسبت داده‌اند (گرچه در متون به‌جای مانده از عبید زاکانی و... نیز آمده است.)

عنوان کاریکلماتور را زنده‌یاد استاد احمد شاملو شاعر بی‌همتای معاصر ازمونتاژ کاریکاتور و کلمات بر این نوع طنز گذاشته است. یعنی کاریکاتوری که به‌جای کشیدن و نقاشی کردن با کلمات نوشته می‌شود. 
خواجه نصیر شعر را کلام مخیّل موزون می‌داند؛ اگر این نظر را بپذیریم، کاریکلماتور به شعر پهلو می‌زند، یعنی کلامی است مخیّل که گاهی وزن آشکار دارد. مانند: «به نگاهم خوش آمدی.» و گاهی موسیقی درونی و گاهی نیز فراتر از این تعریف‌هاست.  
ناصر فیض جایی نوشته است؛ «کاریکلماتور یعنی کاری بکنیم که کلمه‌ها به تور بیفتند.»  
ابوالفضل زرویی نصرآباد این واژه را بد‌سـاخت و بدآهنگ می‌داند و عمران صلاحی شاعر نامدار می‌گوید: «کاریکلماتور کتابی است که می‌توانید آن را از هرکجا که دلتان خواست، بخوانید حتی از آخر.» 
و در جایی دیگر، عمران صلاحی معتقد است؛ «کاریکلماتور یعنی کاریکاتوری که با کلمات به ثبت می‌رسد.» 
محمدرضا روزبه در کتاب «ادبیات معاصر ایران» می‌نویسد: «کاریکلماتور، نوعی نثر ادبی شاعرانه است که در قالب جملات مقطع ارائه می‌شود و درواقع نوعی نقاشی با کلمات است که نویسنده در نوشتن این‌گونه نثر از مکانیسم‌های شاعرانه مانند؛ ایجاز، تصویرسازی، آشنایی‌زدایی، طنز، بازی با کلمات، تداعی معانی و... استفاده می‌کند.» 
صنایع و آرایه‌های ادبی در کاریکلماتور مبحثی است که در علم بدیع تعریف می‌شود و آن دانشی است که زیبایی و آراستگی سخن را بررسی می‌کند، آرایه یا صنعت به هر واحد از زیبایی‌های گفتاری گفته می‌شود که به‌دلیل هماهنگی‌های آوایی و یا معنایی و یا هر دو، مورد بررسی قرار می‌گیرد. به‌طورکلی آرایه‌های ادبی به‌کاررفته در کاریکلماتور بیشتر ساخت معنایی دارند تا ساخت آوایی. 
آرایه‌هایی چون؛ انگاره، انگارۀ ناهمگون، تشبیه، استعاره، کنایه، انسان‌گونگی، حس‌آمیزی، جمع، تفریق، تجاهل العارف، تمثیل، تمثیل عکس، تجسّم، حرف نمایی، تناسب یا مراعات نظیر، ایهام، تضاد، تلمیج، محتمل الضدّین، احاله به محال، ساخت‌زدایی، حسن تعلیل، دلیل عکس، پارادوکس، حسن طلب و... که در نوشتن کاریکلماتور به‌طور معمول ترکیبی از این آرایه‌ها به‌وقوع می‌پیوندند.  
آرایه‌هایی که از تناسب واژه‌ها و جمله‌ها به‌وجود می‌آیند، درواقع بر اثر ایجاد و تناسبات و روابط معنایی خاصی بین کلمات، موسیقی معنوی کلام، افزایش می‌یابد.  
بازی با کلمات و واژه‌ها، کنایه و ایهام یا دقیق شدن در معانی واژه‌ها که می‌توان با ظرافت و به گونه‌ای آنها را معماری کرد و کنار هم قرار داد تا معنی‌های گوناگون یک واژه، برای ساختن تصویری با چند معنی استفاده کرد و یا با ایجاد معانی دور و نزدیک، زیبایی خاص و ویژه‌ای آفرید.  
بـه کاریکلمـاتـور؛ طنز کلمـات، بـازی بـا واژه‌ها و شوخی با کلمات نیز 
گفته‌اند. کاریکلماتور مخاطب‌های آگاه و اندیشمند دارد که آنها را با تبسم، وادار به فکر و اندیشه می‌کند. کاریکلماتور زبان گویایی است که شوخی می‌کند، می‌خنداند و به طعنه سخن می‌گوید و به ناهنجاری‌ها و بدی‌ها شلیک می‌کند و گاهی ناملایمات و سختی‌های زندگی را با طنز تلخ بیان می‌کند.

شناسه خبر : 10177
تاریخ : 1402/5/21 06:52:03
لینک خبر :  https://daryaaknar.ir/sl/BTXdtQ
نویسنده خبر :
X

🔶نرگس جودکی
🔹کارشناسی حقوق
 🔹نویسنده
🔹کسب مقام دوم فراخوان توتم و
داستان برگزیده فراخوان نامه گشوده و در حال چاپ در مجموعه مشترک 
🔹برگزیده دوره اول جشنواره مانا وفراخوان ذکر خیر 
🔹برگزیده پنج مرحله فراخوان مجله موفقیت وکسب مقام اول وچاپ هر پنج داستانک در مجله موفقیت
🔹کسب مقام در جشنواره یوسف
🔹کسب مقام اول داستان انقلابی استان البرز
🔹کسب مقام دوم در جشنواره ملی ملک الموت
🔹کسب مقام دوم در جشنواره ملی تحریر خیال
🔹کسب مقام اول در جشنواره ملی ذهن زرین
🔹کسب مقام دوم در جشنواره دلنوشته ای به سردار استان البرز واستان مرکزی و رادیو جوان
🔹عضو انجمن ادبی وهیت مدیره عصر جدید هشتگرد
🔹عضو انجمن ادبی سیمرغ و انجمن ادبی البرز
🔹کسب مقام دوم روایت عاشورایی از نهاد کتابخانه ها
🔹کسب مقام در چند نقد داستان کوتاه ودو کتاب ستاره ها می میرند و شهید مسیحی

 
 
برچسب ها #دریاکنار #کاریکلماتور سه گانه #انتشارات ناران

نظرات

0
دیدگاه های ارسال شده توسط شما پس از تایید توسط مدیر سایت منتشر خواهد شد. پیام هایی که حاوی تهمت و افترا باشند منتشر نخواهند شد. پیام هایی که غیر از زبان پارسی یا غیر مرتبط باشند منتشر نخواهد شد.