لطفا خودتان را معرفی بفرمایید؟
مریم یوسفی نصیری نژاد متولد اردیبهشت ماه هزار و سیصد و پنجاه و پنج از شهرستان لاهیجان و ساکن رشت شاعر، نویسنده و مدرس، در خانواده ای فرهنگی و اهل هنر و ادب رشد کرده و تربیت یافتم از چهارده سالگی طبع شعر و پرداختن به هنر در من بوده اما به طور حرفه ای در ده سال اخیر در زمینه ی شاعری و نویسندگی فعالیت مستمر دارم . آثار به جا مانده ام تا اکنون سیزده اثر منظوم است کتابهای غزل" بانوی غزل، گلشن غزل، لعل غزل، هنگامه غزل، مسیحای غزل کتابهای دوبیتی ترنم زلال عشق و ای کاش که این بغض به باران برسد کتاب رباعی حورا و من و تو حق داریم مجموعه ی ترانه هایم در کتابی با نام " ماهی لبخند من و همچنین دو کتاب کودک کوچولوی نقاش باشی و دنیای رنگی رنگی از جمله آثارم تا اکنون بوده و بی شک علاقه مندان به اشعارم شاهد کتابهای جدیدم خواهند بود، فعالیتهای هنری من در زمینه ترانه سرایی کودک و بزرگسال با همکاری خوانندگان و آهنگسازان مداوم بوده و کارهای کودک در این زمینه تولید شده است مقاله نویسی و کاریکلماتور نیز جزء فعالیتهای هنری بنده است و در این زمینه فعالیت دارم و البته در چند کار گروهی هم دعوت شده و شرکت افتخاری داشتم و آثاری به جا مانده است .
اینکه رشته ی شما ادبیات بوده چقدر در سرایش شعر به یاری شما می آید ؟
بدون شک دانش سرودن بسیار حائز اهمیت است و کارساز خواهد بود هر چقدر هم علاقه و استعداد ذاتی و سخت کوشی باشد، با این وجود باز هم نمی توان بطور کلی در این مورد نظر داد و گفت هر کس در این رشته تحصیل کرده می تواند خوب بسراید و یا برعکس. سرودن شعر یک مقوله است و ماندگاری آن و موفقیت شاعر مقوله ای دیگر . برای موفق بودن باید همیشه به روز بود و مطالعه داشت، با مردم زندگی کرد، از دردها ی آنان دانست و مهارت نوشتن نیز داشت.
سبک مورد علاقه ی شما چیست ؟
من همیشه به سبک خراسانی- علیرغم اینکه شیوع و نفوذ عرفان و غزل در سبک عراقی بوده و من نگاه ویژه به این دو دارم- علاقه خاصی داشتم و به دلیل به دور بودن شعرای این دوره از تعقید و ابهام، واقع گرایی، شاد بودن مضامین شعر و استفاده ی بدیع و بیان معتدل مورد توجهم بود. به نظر شما شعر گفتن قابل یادگرفتن است یا ذاتی ؟ به نظرم وقتی علاقه و خواستن واقعی وجود داشته باشد توانستن قطعی است ، اما نمی توانم اهمیت استعداد ذاتی که جوهره اصلی برای شاعر شدن است را نادیده گرفته و یا منکِر شوم شعر گفتن هم به قریحه و هم به آموزش نیاز دارد، کم نیستند استادانی که با وجود داشتن مهارت کامل در علوم و فنون ادبی شاعر نیستند و همینطور کسانی که قریحه سرودن را داشته اما بی بهره از علوم و فنون خاص ادبی هستند. بنابراین لازم است، دوستداران شعرسرایی که استعداد سرودن دارند برای یادگیری فنون و علوم و صناعات ادبی همت کنند.
شما واکنش مردم جامعه به اثری که نویسنده یا شاعر زن خلق کرده کرده، چگونه دیدید؟
نگاه و واکنش مردم از نظرم غیر از محبت و لطف نبوده و من این توجه و عنایت را با تمام وجودم حس کردم و از این جهت به داشتن هموطنانی چنین روشنفکر و اهل ادب به خود می بالم، به یقین امتنانِ مردم شور و وجد نوشتن را در من مضاعف کرده و مشوقم شده برای ادامه ی راه . وقتی اثری دیده و خوانده می شود به شاعر این طیب خاطر و قوّت قلب را خواهد داد که وقت او برای واژه پردازیهای بیجا به بطالت نگذشته و اثری خلق شده که شایسته خواندن بوده و این انگیزه امیدی برای بهتر شدن، شکوفایی و اوج است .
برترین شاعر پارسی گوی را کی می دونید، دلیل انتخابتون چی هست ؟
از شعرای معاصر زنده یاد امیر هوشنگ ابتهاج شاعر و پژوهشگر ایرانی برای من همیشه الگو بوده و هستند، چون ایشان را شاعری اندیشه گرا با مضامین عرفانی شناختم. ایشان با تکیه بر تجارب و تخیلات شاعرانه خود با دامنه گسترده ای از اقسام صور خیال به نوآوری پرداخته و این هنرآفرینی در اشعار و غزلیات نابشان مشهود است . و از شعرای پیشین ادب پارسی گوی به حافظ ارادت و علاقه خاصی دارم چون واژه به واژه ابیاتشان قابل تامل و درنگ است و سبک شعر این اسطوره ادب پارسی سه فضای عاشقانه، عارفانه و مدحی را شامل شده چنانکه هر خواننده ای با توجه به حال و هوای خود می تواند برداشت خاصی از شعر و غزلیات ایشان داشته و بهره ببرد.
از نظر شما بزرگترین آسیبی که شعر جوان را تهدید می کند چیست ؟
به نظرم باید بستر امن و آرامی برای شعرا فراهم باشد تا توان و سواد شعرای نوپا نشان داده شود، فراهم نبودن این بستر و عدم نظارت کلی در استعدادیابی جوانان می تواند مشکل ساز شود و اینکه جوانان شاعر هرگز رسالت خود را که انتقال مفاهیم والای انسانی و اخلاقیست فراموش نکرده و در هر شرایطی اعم از شخصی و اجتماعی، پیغام آوران مضامین والا باشند که در غیر اینصورت در میدان فراخ ادب پارسی به بطالت و ناکامی دور خواهند زد .
نظر شما در مورد پروین اعتصامی استاد شعر محاوره چیست، اشعارش را چگونه ارزیابی می کنید ؟
اشعار پروین اعتصامی از دیدگاه بیان چگونگی مفاهیم که بیشتر بصورت مناظره بوده وی را در میان شعرای پارسی گو برجسته کرده، شخصیت بخشی، تخیل و تمثیل به بهترین وجه ممکن بکار گرفته شده و خصوصیت بسیار ارزشمندی که از نظرم بسیار اهمیت دارد ابراز همدلی با محرومان و روحیه ی ظلم ستیزی ایشان بوده که تعالی روح و دلیری یک زن شاعر را برای به کرسی نشاندن حقیقت گواه است .
مواد اولیه و لازم برای شعر گفتن چیست ؟
علاقه و استعداد هدفمندی و تلاش در راستای رسیدن به آن فراگیر بودن دایره ی واژگانی مطالعه ی همیشگی و دردآشنا بودن شاعر آشنا بودن با فنون و صناعات ادبی می تواند آغازی باشد برای پا گذاشتن شاعر در وادیِ شعرسرایی .
شعر انتقادی و اعتراضی چیست ؟
عواملی چون آرمان گرایی، عدالت خواهی، آزادی خواهی و آشکار شدن مظاهر ستم در جامعه شاعران را به نوشتن اشعار انتقادی و اعتراضی سوق می دهد و در اکثر ادوار شعری بوده و هست بحران در شرایط اجتماعی، نا رضایتی عموم، و بسیاری از عوامل دیگر روح حساس شعرا را آزرده کرده و ترجیح می دهند به جای پرداختن و توصیف طبیعت و مسائل عاشقانه یا عارفانه، مضامین شعرشان به سمت و سوی حقیقت گویی و به گونه ای اعتراضی و انتقاد سوق داده شود .
خوشحال می شویم برای حسن ختام شعری را که تازه سرودید بشنویم؟
السلام ای زنده چون تندیس عشق ! با تو حوا شانه کرده گیس عشق ! باز باران می زند از یاد تو دیدگان از خاطراتت خیس عشق عاشقان را عاشقی آموختی ای بلندآوازه از تدریس عشق عقل سرگردان و حیران عاقلان ! جمله خواهان تو با تقدیس عشق ! جانِ جان ! هنگامه ای، ای شعر تر چون نگاری خفته در پردیس عشق ! قاصرم از وصف اوصافت، ببخش ای حسین، ای ناموَر قدیس عشق !
نظرات
0