لطفا خودتون را معرفی بفرمایید؟
ماهرخ داش تیموری هستم متولد ۱۳۵۳اردبیل
از بین آثاری که منتشر کردید، کدام را بیشتر دوست می دارید؟
ازبین داستان های کوتاه که درکتاب داشلی قالا منتشر شده خودداستان داشلی قالا را خیلی دوست دارم چون درتمام زمانی که این داستان ومی نوشتم باشخصیت داستان (ایپک)زندگی کردم حتی گاهی وقت خود ایپک بودم،سنگ های داشلی قالاراباتمام وجودلمس کردم ،طمع برنج عروسیشان راچشیدم
موقع نوشتن چه چیز برای شما چالش برانگیزه؟
حسی که خودم از داستان هایم میگیرم به مخاطبان هم منتقل کنم
داشلی قالا یعنی چه؟ از این رمان برایمان بگویید؟
داشلی قالا مجموعه ۹داستان کوتاه است که هرکدام قصه ای جداگانه ای ازجنگ راتعریف می کنند.داستان اول قصه مردوزنی که سالهاست از جنگ گذشته ولی همچنان چشم به راه برگشتن پسرشان هستند ومادر بابافتن شال گردنی برای پسرش امید بسته که تا تمام شدن شال گردن پسرش برمی گرددوپدرهرروز دور از چشم مادر چند رج از شال گردن را می شکافد تا همچنان مادر امید داشته باشداز نام گذاری پدردر داستان وخواب مادردرون مایه داستان به صبر ایوب وقصه شکم نهنگ وحضرت یونس هم اشارهایی شده است.
ودر داستان دیگر هم قصه امن چالا، وفای سگ
داستان اون نفره بیر پورتغال،کرونا واسارت که هردو قرنطینه بود این کجا وآن کجا
داستان قیرمیزی قند بازهم امید مادری برای برگشتن پسر مفقوالاثرش
داشلی قالا،نو عروسی که روز عروسی دشمن به ده حمله میکنه وتازه عروس با روبندقرمزی که دامادروی صورتش انداخته در دل کوه به قلعه سنگی که از کودکی باپسر عموش آنجا بازی می کردند پناه می برد وباصدای هایی که از بیرون می آید به خاطرات گذشته می رود وبرگرددوبازی محلی بش داش وبعضی سنت های بومی هم دراین داستان آمده است.
یانیق چورک،داستان عروس ومادر شوهری که در حال پختن نان برای دشمن هستند که ناغافل وارد خانه شده اند ومادرشوهر بانقشه ای تازه عروس را فراری می دهد.
قارا یاشین یئری هم درموردتازه عروس حامله ایست که در خانه که دشمن محاصره کرده ودرآخر شوهر با فدا کردن جانش همسر حامله اش رانجات می دهد.
یاشیل توربا هم داستان خواهر،مفقوالاثری در حرم امام رضاست.
داستان آخرهم اؤلو توزو درمورد پسری نوجوان است که بعداز محاصره شهر در خانه تنها مانده است که بعد از شنیدن کشته شدن پدر ومادروخواهرش خانه را به آتش می کشدکه بدست دشمن نیافتد.
داشلی قالا به معنی قلعه سنگی است.
تعریف شما از ادبیات جنگ چیست؟
ادبیات جنگ درهر کشوری تعریفی متفاوت داردچراکه واژه جنگ واژه تلخی است.اینکه ما می گوییم دفاع مقدس مفهومی جدید از جنگ راتعریف می کند.درفرهنگ معاصرماواژه دفاع مقدس ارزشهایی الهی،انسانی واخلاقی است که بافرهنگ وفولکلورنقاط مختلف ایرانی درهم آمیخته والهام بخش مفاهیمی ارزش ها رامعنا می بخشد.
چرا عده ای از نویسندگان به این پدیده مهم می پردازند اما عده ای بی تفاوت از کنارش رد می شوند؟
بررسی بی تفاوتی به مفهوم جبهه وجنگ دربعضی اقشار مردم نیاز به مطالعات اجتماعی فراوانی دارداما می شود گفت عدم پرداخت ازسوی ارگان های مسئوول عدم پرداخت به معنای عدم تنوع بخشی وخلاقیت درارائه مفهوم از جبهه وجنگ نیاز به نگرش همه جانبه وهمگانی به این واژه ازطریق مجموعه رسانه های اجتماعی وبصری ونوشتاری وهنری وسینمایی داردوچالش های جدیدی رامعرفی نماید.
آینده ادبیات دفاع مقدس را چگونه پیش بینی می کنید؟
نوشتن نویسندگان بامتددهای متفاوتی می تواند ترغیب وتشویقی برای نویسندگان آینده باشدتا ادبیات جنگ ادامه دار باشد.
آیا با وجود سرگرمی های الکترونیکی باید قید کتاب وکتاب خوانی در نسل جدید را زد؟
خیر. زیرا هیچ برنامه الکترونیکی نمی تواند جایگزین ورق زدن و کتاب خواندن را بگیرد.
در میان نویسندگان گذشته و معاصر با کدامشان بیشتر ارتباط برقرار می کنید؟
آنتوان چخوف،ویکتور هوگو،جلال آل احمد،صادق هدایت،بهرام صادقی،مصطفی مستور،زویا پیرزاد،امیر حسین فردی
رابرت فراست معتقد :(نویسنده ای که با نوشته ی خود نگرید، خواننده را هم به گریستن بر نخواهد انگیخت.) چقدر با ایشون موافق هستید؟
به نظر من نویسنده ای که با نوشته هایش زندگی نمی کند نمی تواند بنویسدوجواب این سوال رادرپاسخ های بالا ذکر کردم که من بوی برنج راحس کردم،سنگ های داشلی قالا را لمس کردم،دور ازچشم پری رج های شال گردن را با ایوب شکافتم.واگر غیر از این باشد داستان بازی باکلمات خواهد بود،که فکر کنم تاثیری برخواننده
کلام آخر؟
ویکتورهوگو می گویید:خوشبخت کسی است که به یکی ازاین دوچیز دسترسی دارد.کتاب های خوب یا دوستانی که اهل کتاب باشند.
نظرات
0